БОРИСОВ ТЪРПЯ, ТЪРПЯ, НО НАКРАЯ ИЗРИГНА МОЩНО И ПОПИЛЯ БСП: ИЗЛЯЗОХМЕ ВИНОВНИ, ЧЕ СМЕ ИМ

БОРИСОВ ТЪРПЯ, ТЪРПЯ, НО НАКРАЯ ИЗРИГНА МОЩНО И ПОПИЛЯ БСП: ИЗЛЯЗОХМЕ ВИНОВНИ, ЧЕ СМЕ ИМ

Премиерът в оставка коментира отправените обвинения от „Позитано“ 20 за отпуснатите от ЕК пари за справяне с мигрантската криза у нас

Излязохме виновни, че сме издействали 200 млн. и вече са ни по сметките. Чакаме и другите. Това каза в началото на правителственото заседание премиерът в оставка Бойко Борисов във връзка с вчерашната пресконференция на БСП за отпуснатите от ЕК пари за справяне с мигрантската криза в България, предаде „Фокус“.

„Това можахме само да разберем вчера от тази пресконференция. Положихме усилия да дойдат пари в България – дойдоха. Който може повече, всеки ден настояваме да дойде да докара повече“, подчерта Борисов.

ГЕРБ и БСП си отправиха взаимни обвинения за отпуснатите от ЕК 160 млн. евро за справяне с мигрантите в България. В рамките на вчерашния ден и двете партии дадоха пресконференции в централите си, като в тази на ГЕРБ разяснения по темата дадоха лично вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и заместникът й Филип Гунев и депутатът и зам.-председател на Комисията по отбрана Валентин Радев. 

Първи с обвиненията започнаха от БСП, където лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че искат свикване на специално заседание на Народното събрание по темата бежанци, за да бъдат изслушани министрите, службите и министър-председателят Бойко Борисов. Нинова поиска политическите сили да се обединят около няколко неща, сред които изграждане на оградата по границата, темата за армията на границата и справянето с нелегалната миграция. Тя призова нелегалната миграция да бъде спряна по всички възможни начини, като всеки, който не бяга от война и не е бежанец, да не преминава границата в България. Лидерът на БСП поиска и отмяна на постановлението за трайно заселване и настъпателна позиция за ревизия на дъблинското решение.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня и самата Румяна Бъчварова обяви, че от онзи ден Корнелия Нинова и Илияна Йотова са направили България за смях в Брюксел. Според нея Йотова е питала само за една част от тези пари и е получила отговор за тези 108 млн. лв. – така, както е попитала. По думите й Йотова и Нинова очевидно не могат да четат официалната документация. Румяна Бъчварова подчерта, че твърденията им са нелепи лъжи и показват изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление. Тя увери, че на 16 септември има писмо от комисаря Аврамопулос лично до нея, в което се потвърждава, че е получил 5-те апликационни форми за спешна помощ, които ще бъдат предоставени от Фонд „Вътрешна сигурност“ на обща сума 160 млн. евро.

Източник: bradva.bg