ВАЖНО, ВЕЧЕ Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО! ШОК ГЛОБА ОТ 5 БОНА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, КОЙТО ПРЕДИ КОЛЕДА СИ ПОЗВОЛИ ДА

ВАЖНО, ВЕЧЕ Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО! ШОК ГЛОБА ОТ 5 БОНА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН, КОЙТО ПРЕДИ КОЛЕДА СИ ПОЗВОЛИ ДА

Солени глоби ще има за всеки, който реши да си отсече незаконно елха за коледна украса. Санкцията е от 50 до 3000 лв. за физически лица. Юридическите лица пък се санкционират между 100 и 5000 лева.

Всяка елха, която е придобита законно от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален шестцифрен номер.

Пластините са изработени от пластмаса с бял или жълт цвят. Те са правоъгълни или овални. На тях има също лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи, пише Пик.

Регионалните дирекции по горите предоставят превозните билети и контролните пластини към тях. 95 000 пластини са заявени за тази година. Пластини не са задължителни за елхичките в контейнери, разясниха от Агенцията по горите.

Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) има готовност да предложи на пазара над 11 000 коледни дръвчета. За такива се отглеждат обикновен и сребрист смърч, бяла ела, бял и черен бор. Те се добиват от горски разсадници, както и при прочистването на просеки на далекопроводи.

Източник: bradva.bg