Най-важните неща, които трябва да направите довечера:Защо се слага скилидка чесън в джоба,защо не се става от масата

Най-важните неща, които трябва да направите довечера:Защо се слага скилидка чесън в джоба,защо не се става от масата

Как се определя с лук и сол през кой месец ще ни върви най-много

Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (когато Христос е покръстен). Ето вследствие на какво се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове.

Не трябва да се излиза навън без нея. Бъднивечерската трапеза се кади от най-възрастния човек в къщата.

Прекаждат се и помещенията в двора и дома, за да се изгонят злите сили. Питката за празника не бива да се меси от неомъжено момиче, защото ако то сключи брак през новата година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си. Парче от същата питка се слага под възглавницата й. Който момък сънува, той ще я вземе за своя жена.

Празничните поверия са пряко обвързани с трапезата на Бъдни вечер. На масата задължително се слага глава лук – колкото са неговите люспи, толкоз ще са имотите на семейството.

На празничната трапеза трябва да има и орехи и всеки си избира един. Ако ядките на ореха са хубави и вкусни, собственикът им ще е здрав през новата година. Ако са изгнили – очакват го трудности.

Празничната пита се разчупва на високо, за да пораснат високо житните класове.

На Бъдни вечер никой не бива да става от масата. В противен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а семейството ще се разедини. Ако все пак се наложи, само най-възрастният има право да стане, но и той трябва да ходи приведен, за да се превиват житните класове.

Когато членовете на семейството се събират на празничната трапеза, те е необходимо да оставят известно разстояние помежду си, за да има място и за мъртвите.

Съществува обичай по една хапка от всяко ястие да се оставя за покровителя на дома – най-уважавания починал близък.

Масата не се вдига, защото поверията гласят, че мъртвите също идват на вечеря. Вратите се оставят отворени, за да могат те да се движат спокойно из къщата.

Коледните песни гонят злите духове от дома. У нас това поверие се свързва с коледарите, но то е разпространено и в западните култури.

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е доста добра за всички.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Поради това трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Източник: zajenata.bg