УДАРНА ХАЙКА В ЦЯЛАТА СТРАНА! ДИРЕКТНО 5 БОНА ГЛОБА, АКО ПРЕДИ КОЛЕДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА

УДАРНА ХАЙКА В ЦЯЛАТА СТРАНА! ДИРЕКТНО 5 БОНА ГЛОБА, АКО ПРЕДИ КОЛЕДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА

Над 150 коледни дръвчета са конфискувани от началото на декември в София. Съставени са седем акта за незаконна продажба, съобщи БНР, цитирайки директорът на Регионалната дирекция по горите в София Мартин Иванов.

Оказва се, че търговците масово са се научили да правят номера със задължителните маркировъчни пластини, които трябва да стоят на отсечените дръвчета. По пазарите са засичани случаи, в които тези пластини се режат или нарочно се чупят. Така клиентът, без да погледне, а и често – без да се интересува, си тръгва с елха без пластина.

Въпросната пластина се взема и слага на следващата елха, която например е незаконно сечена, но вече изглежда все едно е редовна. Максималният размер на санкцията за незаконно придобитите елхи е 3000 лева за физически лица, а за юридическите глобата достига до 5000 лева.

От столичния пазар „Димитър Петков“ бяха конфискувани три дръвчета, при които отсъстваха прикрепените неподвижни пластини към стеблото. По време на проверката, търговците обясниха, че пластините били счупени и затова ги съхраняват в плик.

Те се заканиха да обжалват съставения акт. При дряновите клонки и живите елхи не се изискват пластини, но търговците трябва да представят хартиен документ, гарантиращ законното им придобиване.

Източник: bradva.bg