БУМ! МИНУТИ ПРЕДИ ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ ИЗТЕЧЕ ТАЙНАТА ДОГОВОРКА ЗА КАБИНЕТА! ЕТО КАКВО ЩЕ КАЖАТ СЛЕД МАЛКО!

БУМ! МИНУТИ ПРЕДИ ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ ИЗТЕЧЕ ТАЙНАТА ДОГОВОРКА ЗА КАБИНЕТА! ЕТО КАКВО ЩЕ КАЖАТ СЛЕД МАЛКО!

В преговорите за съставяне на правителство екипите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт са постигнали вчера напредък, споделиха участници от всички партии.

Това пише „24 часа“, допълвайки, че кабинет с мандата на РБ ще има, за да работи по 10 приоритетни области. С такова впечатление се разделили пратениците на централите след третия ден преговори.

Екипите са водени от Цветан Цветанов (ГЕРБ), Найден Зеленогорски (РБ), Красимир Каракачанов и Валери Симеонов (Патриотичен фронт).

Сред 10-те точки са нов Изборен кодекс; подготовка на председателството на ЕС; подход към мигрантския проблем; антикорупционният закон “Кунева”, който миналата седмица не успя да мине на второ четене в парламентарната правна комисия.

“Естествено, че имаме хора и с подготовка, и с кураж да се справят” – така отговори Зеленогорски на въпроса могат ли реформаторите да извадят премиер.

За себе си той е категоричен: “Аз нямам такова намерение. Мисля, че там, където съм – съпредседател на парламентарната група, съм изключително полезен и бих продължил в тази посока.”

„Въпреки че в общественото пространство има скептицизъм, мандатът е приет и ние полагаме всички усилия в разговорите с колегите от ГЕРБ и ПФ. Важното е да има здрава основа, т.е. реформаторско мнозинство – антикорупционен закон, продължаване на съдебната реформа и 10-ина суперприоритетни акцента от програмата, със срокове за изпълнение“, каза Зеленогорски.

Днес преговорите продължават с Бойко Борисов, който отказа да оглави кабинет на РБ, но даде да се разбере, че в парламента ГЕРБ ще го подкрепя, пише „24 часа“.

Очаква се утре зам.-шефът на сините и председател на парламентарната земеделска комисия Румен Христов да върне на президента Росен Плевнелиев папка с окончателното решение на реформаторите – име на премиера или отказ от мандата. Везните клонят вече сериозно към реализирането му.

Първи знак за светлина в края на преговорите даде Цветан Цветанов по БНТ: “С мандат на Реформаторския блок ние ще подкрепим едно правителство, но разбира се, че министрите и премиерът ще бъдат допълнително уточнявани.”

Той обясни, че се работи в посока на надграждане на постигнатото досега: “Положените усилия през последните две години дадоха действително добър хоризонт за страната ни“.

Петимата депутати от ДСБ са в готовност да съгласуват с колегите си от Гражданския съвет възможността заедно да напуснат парламентарната група на Реформаторския блок. Причината е, че от партията категорично няма да подкрепят ново правителство в този парламент.

Това обяви във Варна лидерът на партията Радан Кънев. Поведението на участващите в преговорите за съставяне на правителство било “неприлично и недостойно”.

Източник: bradva.bg