ВНИМАНИE! Рали шампион даде безценни съвети, ето как да се опазим в зимния ад!

ВНИМАНИE! Рали шампион даде безценни съвети, ето как да се опазим в зимния ад!

Казват, че през  зимата на пътя трябва да очакваме неочакваното. Именно за това осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев дадоха няколко съвета за безопасно шофиране при зимни условия в репортаж за „Здравей, България“, по Нова.

Правило номер 1. Преди да излезем на пътя през зимата, задължително автомобилът ни трябва да е напълно оборудван. Дори да сме презапасени. „Да имаме вериги, да имаме лопатка, с която да се откопаем. Не е  достатъчно само да изчистим стъклото пред нас, трябва да изчистим и снега, който е върху автомобила, защото може този сняг да изхвърчи и да удари някой”, обяснява Димитър Илиев. „Задължително трябва да си носите ръкавици през зимата и кабели”.

По думите му абсолютно погрешно е да си мислим, че ако караме автомобил 4х4, не е нужно да сменяме гумите със зимни. Разликата между спирането с летни и зимни гуми е 14 метра или 15 крачки. И ако през топлите месеци дистанцията от автомобила пред нас трябва да е поне 3 секунди, през зимата нещата се променят и дистанцията трябва да е около 4-5 секунди. Ако пред нас има камион, може да стигне до 9 секунди. Когато ни се наложи да спрем под наклон на път, който е със сняг и лед често след това тръгването се оказва проблем. 

„Когато сме в такова място и потеглим с много газ изобщо не можем да потеглим. Тъй като вече отдолу сме направили петна лед трябва задължително да излезем от тях, единственият начин е назад. Намирам място, което не е заледено, след което тръгвам на първа и потеглям без изобщо да подавам газ”, обясни Димитър Илиев.   И накрая пътищата, които не се почистват обикновено стават в коловози. Съветът на Димитър Илиев  е да не се опитваме да излезем от тях, а просто да оставим колата да се движи по вече отъпканите следи.

Източник: bradva.bg