ПАНЕЛИТЕ ЩЕ СЕ НАПУКАТ, АСФАЛТЪТ СТАВА НА СТЪКЛО! ЧУДОВИЩЕН ЦИКЛОН ВРЪХЛИТА БЪЛГАРИЯ, ВИЖТЕ КАК ЩЕ НИ СЕ СЛУЧИ НАЙ..

ПАНЕЛИТЕ ЩЕ СЕ НАПУКАТ, АСФАЛТЪТ СТАВА НА СТЪКЛО! ЧУДОВИЩЕН ЦИКЛОН ВРЪХЛИТА БЪЛГАРИЯ, ВИЖТЕ КАК ЩЕ НИ СЕ СЛУЧИ НАЙ..

Студен душ може да се излее над България точно преди Коледа. Над страната се очаква да паднат валежи от дъжд и сняг, прогнозира климатологът от СУ „Св. Кл. Охридски“ проф. Георги Рачев, цитиран от в. „Телеграф“.

„От 20 до 22 декември ни очаква много интересен период. Очертава се да действа средиземноморски циклон, а на север от България ще има високо атмосферно налягане. Това е перфектната ситуация за падането на обилни валежи от дъжд и сняг.

Падането им няма да е едновременно, защото ще зависи много от това колко средиземноморския циклон ще успее да се приближи към България. И дали той, или високото атмосферно налягане на Север ще бъде по-активно. От това ще се определи валежната зона и колко ще вали“, обясни специалистът.

Коледа ще посрещнем без валежи, като времето няма да е много студено. Има и сценарии, при който на големия християнски празник ще бъде доста топло и този сняг, който натрупа между 20 и 22 декември, ще се стопи. Нов валежен период следва между 27-29 декември. За Нова година обаче ни очаква по-сухо време без валежи, а през деня температурите ще бъдат положителни.

В същото време София днес осъмна побеляла. На много места в столицата снежната покривка затрудни движението.

Днес облачността ще е променлива. На отделни места в Предбалкана ще има превалявания от дъжд, а в по високите полета – от слаб сняг.

Ще духа слаб, в крайните североизточни райони – умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 1° и 6°. Такава е прогнозата на дежурния синоптик Боряна Маркова на (НИМХ) при БАН.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3° и 5°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен, по върховете временно и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 6°.

Източник: bradva.bg