БЪЛГАРИЯ ЗАМРЪЗНА: АПОКАЛИПСИСЪТ В ХИТРИНО – УМИШЛЕН УДАР!?

БЪЛГАРИЯ ЗАМРЪЗНА: АПОКАЛИПСИСЪТ В ХИТРИНО - УМИШЛЕН УДАР!?

Прокуратурата не изключва версията за умишлено причиняване на тежкия инцидент в Хитрино. „Назначените експертизи трябва да установят дали става дума за превишена скорост, или за техническа повреда“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Василева.

По думите й, все още няма водеща версия. „Не е изключена и версията за умишлено причиняване на този резултат. Изключително рано е и защото не се изключва нито една версия, затова ще се правят, ако трябва и шест допълнителни огледа“, каза Василева пред БНР.

Завършил е разпитът на управителя на фирма „Булмаркет“, която е собственик на дерайлиралата влакова композиция, предизвикала инцидента в село Хитрино, съобщиха от прокуратурата, без да уточняват подробности. Разпитани са и тримата машинисти, управлявали злополучната композиция.

Част от разпитите са били проведени пред съдия от заместник-окръжен прокурор. Следователи са иззели от локомотива измервателните устройства и тахо шайбата.

Продължават огледите, включително и с помощта на дрон. Прокурори и следователи вече имат достъп до документацията, свързана с процеса по композирането на влака. Разпитват се свидетели, които са осъществили фактически действия по композирането му, информират още от прокуратурата.

Създадена е организация за изземане на документацията от седалището на дружеството в град Русе, както и от мястото на композирането на влака на гара Бургас.

Източник: bradva.bg