БЕЗБРОЙ БЪЛГАРИ ИЗТРЪПНАХА, НИКОГА НЕ Е БИЛО ТОЛКОВА СТРАШНО! ОГРОМНА ТЕРОРИСТИЧНА ЗАПЛАХА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!

БЕЗБРОЙ БЪЛГАРИ ИЗТРЪПНАХА, НИКОГА НЕ Е БИЛО ТОЛКОВА СТРАШНО! ОГРОМНА ТЕРОРИСТИЧНА ЗАПЛАХА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!

За безпрецедентна терористична заплаха, надвиснала над Великобритания, предупреди вчера шефът на МИ 6 Алекс Янгър, цитиран от „Дейли мейл“.

Той е заявил, че „много организирани“ клетки на „Ислямска държава“ се възползват от хаоса, който Владимир Путин предизвиквал в Сирия, за да заговорничат за смъртоносни нападения против Обединеното кралство.

В публична реч – нещо което действащ шеф на външното разузнаване прави за първи път – Янгър е припомнил, че 12 големи заговора са били парирани в последните три години.

„Докато говоря, високо организирани външни структури за планиране на нападения в Даеш (арабското съкращение на ИДИЛ)… замислят начини да вършат насилие против Обединеното кралство и нашите съюзници, без им се налага да напускат Сирия“, е казал Янгър.

Човекът, известен като С (произнася се „Си“), изрази мрачната си преценка в реч от щаба на МИ 6, в която обвини Путин, че се опитва да превърне Сирия в „пустиня“, пише масовият британски всекидневник.

 „Мащабът на терористичната заплаха е безпрецедентен – е подчертал 53-годишният офицер. – Разузнаването на Обединеното кралство и службите за сигурност пресякоха 12 терористични заговора от юни 2013 г. досега. И МИ 5 (контраразузнаването) и полицията продължават да водят стотици разследвания спрямо онези, които смятат да извършат или подкрепят терористични зверства против нашите граждани.“

Има опасения, че фанатици от ИДИЛ ще насочат нападения против Великобритания, така както в миналото го правеше Ал Кайда, се казва в публикацията.

Те освен това разпалват пропаганда, която подтиква хора, установили се в Обединеното кралство да кроят атаки от името на ИДИЛ.

Така наречените „самотни вълци“ във Великобритания също са приканват към нападения, използвайки социалните мрежи и интернет.

Янгър беше унищожителен в своето осъждане на действията на Владимир Путин, пише „Дейли Мейл“.

Шефът на МИ 6 е подхвърлил, че тези действия правят по-вероятно едно терористично нападение в Обединеното кралство.

Служители по сигурността (цитирани от всекидневника анонимно) смятат, че руските бомбени атаки (в Сирия) подклаждат екстремизма и превръщат Сирия в провалена страна, от която може да се заговорничи за терористични нападения.

Янгър е атакувал „руското поведение в Сирия, свързано с това на дискредитирания режим на Асад“.

Той упреква Москва, че „дефинира като терорист всеки, който се противопоставя на едно брутално управление и така отчуждава точно онази група, която би била на нейна страна, ако става дума да бъдат разбити екстремистите“.

„Междувременно в Алепо Русия и сирийският режим се стремят да направят пустиня… Човешката трагедия къса сърцето ни“.

Изявленията на Янгър съвпадат с резкия тон към Русия от страна на политиците в САЩ, Франция и други западни страни. Той особено се изостри, след като по-рано тази есен Вашингтон прекъсна взаимодействието си с Русия по сирийската криза, а правителствените сили в страната постигнаха серия военни успехи против бунтовниците.

Източник: bradva.bg