НЕОПИСУЕМОТО СВРЪХ ОРЪЖИЕ ОТ БЪДЕЩЕТО ВЕЧЕ Е ТУК! РУСКИ ОРЪЖЕЕН БОС РАЗКРИ ПОДОБНОСТИ! ВИЖТЕ

НЕОПИСУЕМОТО СВРЪХ ОРЪЖИЕ ОТ БЪДЕЩЕТО ВЕЧЕ Е ТУК! РУСКИ ОРЪЖЕЕН БОС РАЗКРИ ПОДОБНОСТИ! ВИЖТЕ

Появиха се нови потвърждения за създаване в Русия за създаване на хиперзвуков летателен апарат (ХЗЛА). Генералният директор на корпорацията „Тактическо ракетно оръжие” (КТРВ) Борис Обносов макар и косвено потвърди за изданието ВПК.name работата по проект „обект 4202”.

Той споменал и не малкия исторически опит още от времето на СССР.Говорейки за този „не малък исторически опит” Борис Обносов подразбирал разработките в СССР, които максимално се приближават към практическото създаване на ХЗЛА. В края на 1980-те години в МКБ „Радуга”, която сега влиза в състава на „КТРВ”, е разработен експериментален ХЗЛА, получил обозначение „индекс 90”.

Конструктивно той представлявал крилата ракета със сгъваемо триъгълно крило и тяло, където се разполагал правопоточен двигател. При стартова маса 15 тона ракетата Х-90 можела да се ускорява до скорости не по-малко от 4,5М. По достоверни данни в края на 1980-те години тя е стартирала от самолет-носител и достигала разчетната скорост.

Според данни на изданието ВПК.name за сега са усвоени полетите със скорост 3,5 – 4М, но при преминаването към скорости 6-7-8М възниквали редица проблеми с двигателната установка

Следва да се отбележи, че на МАКС-2015 Централният институт по авиационно моторостроене (ЦИАМ) е представил свой хиперзвуков двигател, способен да ускори летателен апарат до 9000 километра в час.

ЦИАМ притежава най-големия в Европа стенд, позволяващ възпроизвеждане на условията на полет при скорости 5-7,5М. Служителите в института създали модул работещ с водородно гориво за хиперзвуков двигател. По време на изпитанията, при имитиране на стенда условията на полет със скорост 7,4М, е регистрирана положителна теглителна сила.

Авторът на публикацията в ВПК.name отбелязва, че краткият коментар на Борис Обносов е получен още по време на авиосалона МАКС-2015, но повод за публикацията станало неотдавнашното съобщение за шестото по ред успешно изпитание на хиперзвуков апарат от КНР. Той стартирал с балистична ракета и се отделил на границата на атмосферата, след което планирал към цел на няколко хиляди километра, пише БЛИЦ.

Сведения за изпитания на ХЗЛА в Русия се промъкват периодически. Например през юли The Washington Free Beacon (WFB) с позоваване на доклад на анализатори от британското издание Jane’s Intelligence Review съобщи, че РФ е изстреляла апарата Ю-71 на околоземна орбита с междуконтинентална балистична ракета УР-100Н „Стилет”. Това станало от позиционния район на Домбровското съединение на РВСН в Оренбургска област.

Експертите твърдят, че Русия се занимава със създаване на експериментален апарат от 2009 г. Цел на свръхсекретната програма „4202” е създаване на свръхново стратегическо ударно оръжие, което значително ще увеличи възможностите на РВСН. Ю-71 може да се комплектова както с конвенционален, така и с ядрен заряд.

Траекторията на ХЗЛА не може да се предвиди, тъй като той лети със скорост над 11 хиляди километра в час и може да маневрира. Тези особености правят практически невъзможен прехвата на ХЗЛА от ПВО или ПРО.

По сведения на западни анализатори, руският апарат Ю-71 е разработен в края на 2000-те години и преминал изпитания четири пъти. Първият тестов старт с състоял през декември 2011 г., вторият – в септември 2013 г., третият – в 2014 г. и четвъртият – през 2015 г. 

Предполага се, че Ю-71 ще бъде използван при новата междуконтинентална балистична ракета „Сармат”. Не се изключва версията, че един от вариантите на ХЗЛА може да бъде адаптиран за стратегическия бомбардировач ПАК ДА.

Източник: bradva.bg