БЪЛГАРИЯ ИЗРИГНА! Няма да плащате сметки за ток, ако си купите това устройство!

БЪЛГАРИЯ ИЗРИГНА! Няма да плащате сметки за ток, ако си купите това устройство! Нейнски се прибра извънредно от Турция! Причината е невероятна

Advertisement:

снимка: БТВ

Български учени създадоха уред, чрез който можем да осветяваме и отопляваме домовете си с водород.

Това изобретение подобрява съществуващите досега системи за производство на енергия от лекия газ. С други думи, ако в мазето у вас имате една подобна система, с помощта само на 3 литра вода, за 24 часа, може да захраните с ток целият си дом, съобщава bTV.

Advertisement:

Ето как става това

Соларен панел превръща слънчевата енергия в електрическа. Тя захранва процеса, при който вода влиза в електролизьор, където е вградена българската горивна клетка. Тази система разделя водата на водород и кислород. Водородът пак се връща в електролизьора и от него се получава топлина и ток.

Advertisement:

Това е възможно благодарение на патентованата българска горивна клетка.

„Ние, така да се каже, направихме надстройка на тази идея и отворихме една ниша за бъдещо развитие на тази идея. На първо време това ще бъде система от порядъка на 1-2 киловата и тя може да се използва именно за такова автономно захранване на къщи, на големи сгради, ако се увеличи мащаба, и на индустриални обекти”, обясни проф. Дария Владикова.

Така пестим електрическа енергия и не замърсяваме околната среда. Можем да съхраняваме водорода в резервоар, когато времето е мрачно и слънчевите ни панели не действат пълноценно.

От 2009 г. подобни системи се използват в Япония, където захранват 130 хиляди къщи. В Съединените щати водородът също осигурява екологична енергия.

Системи, включващи горивни клетки като българската, се използват и при автомобилите с водородно гориво. Страната ни все още е назад в прилагането им, въпреки че Европейският съюз поощрява развиването на такива технологии.

Колко струва?

Ако сега решите да инвестирате в подобна система за домашни условия, ще ви струва някъде около 20 хиляди евро. но учените са убедени, че с течение на времето, след 10-15 години, тази сума драстично ще намалее.

Advertisement:

Източник: bradva.bg